Változtass a szokásaidon és megváltozik az életed. 😘

Változtass a szokásaidon és megváltozik az életed. 👇
A legtöbb ember hiába tűz ki maga elé minden évben újabb és újabb célokat, sokszor nem sikerül elérnie azokat. Gondolkodtál már azon, hogy miért is lehet ez? Az egyik oka az alapos tervezés hiánya lehet, azonban legtöbbször a nem célravezető szokások állnak a háttérben. Ha úgy érzed, hogy ez rád is igaz, nem kell csüggedni, mivel szokásaink egytől egyig fejleszthetők és megváltoztathatók, azonban ez hatalmas odafigyelést igényel.
Ha körbenézel az ismerőseid között észreveheted, hogy sokan küszködnek a mindennapi életben, de nem hajlandók a változtatásra. Ennek egy tipikus példája, amikor valaki ugyanazt csinálja ugyanolyan módon, és eközben azt várja, hogy más legyen a végeredmény. Nyilván az élet sem fog jobb irányba változni, ha maga az ember nem változik, változtat a szokásain.
A szokások azért jönnek létre, hogy agyunkat tehermentesítsék, így az takarékoskodhasson az energiával. Ilyenkor az agy lazít, vagy más feladatokra koncentrál. Ha belegondolsz, te sem koncentrálsz reggelente fogmosás közben arra, hogy hogyan is mozgatod a kezed, hanem fejben más helyen jársz, hangolódsz az előtted álló napra. De próbálj csak meg nem a domináns kezeddel fogat mosni, valószínűleg nem fog olyan gördülékenyen menni, mivel hiányzik a rutin. Minél többször csinálunk valamit ugyanabban a formában, annál könnyebben és gyorsabban végezzük azt. Éppen ezért végezzük a napi szinten folytatott, mégsem célravezető szokásainkat már rutinszerűen, gondolkodás nélkül.
Azonban ezekben változást elérni nem könnyű feladat.
De hogyan is tudunk változtatni a szokásainkon? A lenti 3 lépés alkalmazásával te is sikeresen alakítani tudsz rajtuk!
1. Tudatos én, sikeres én
Az első lépés a változás felé vezető úton a tudatosság. Nyakon kell csípnünk a rossz lelki beidegződéseinket és az önromboló lelki szokásainkat, és át kell formálnunk azokat. Ehhez meg kell tanulnunk kívülről szemlélni magunkat úgy, mintha egy másik embert figyelnénk, mivel ilyenkor szokásainkat viszonylag semlegesen tudjuk érzékelni és elemezni. Így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy mi az, ami célravezető viselkedési forma, és mi az, ami változtatást igényel.
A következő kérdéseket tegyük fel magunknak, hogy kezünkbe kapjuk az objektív problémák megtalálásának kulcsát:
· Életem mely területein lenne a legfontosabb, hogy változtassak? Miért?
· Mi az, amit csinálok, de nem tetszik magamban?
· Melyek azok a szokásaim, amelyek gátolják a sikereimet?
Ha például a közösségi média felületeidet használod arra, hogy megoszd rajta az értékadó utadat, tapasztalataidat, de jellemző rád, hogy a tartalomgyártásra szánt idődben halogatod azt, és helyette inkább megnézel egy filmet, az egy olyan rosszra vezető szokás, amit fel kell ismerni.
2. A megoldás ott van, csak nyúlni kell érte
Ha már megvan a probléma gyökere, akkor itt az ideje, hogy megtaláljuk rá a megoldást. Gyakran megesik, hogy tisztán látjuk a problémát, tudjuk, hogy mi az, amit teszünk vagy épp pont, hogy nem teszünk meg a cél érdekében, mert vagy a belső késztetés túl gyenge, vagy az eredmény túl nagy és azonnali munkát igényelne, vagy egészen egyszerűen csak túl fáradtak vagyunk.
Ilyenkor inkább lemondunk róla, és ezért jó dolgokról maradunk le, a kitűzött céljainkról, ami befektetett munka nélkül nem megy. Hogy ez ne történjen meg, jobban kell láttatnunk magunkkal a várható előnyöket vagy az elkerülendő hátrányokat.
Az emberek nagy része csak rövidtávon képes gondolkodni, így nem veszik komolyan a jövőbeli problémákat. Tudjuk, hogy jobban kellene vigyáznunk a súlyunkra és figyelni az egészségünkre, de nem tesszük, mert a probléma nem azonnal jelentkezik. Nem látszódik azonnal annak a bizonyos „ezt még megeszem” sütinek a nyoma rajtunk. Mindig majd jövő héten kezdünk bele diétás programok teljesítésébe, de az a jövő hét valamiért sosem érkezik el.
Túl nagy a játéktér ezért úgy érezzük, mindenre ráérünk. Ezen kell változtatnunk! Nem elég látnunk, hogy hol csúszunk el, készítenünk kell rá egy cselekvési tervet, hogy mit is kéne tenni helyette.
3. Ha már látod, cselekedj!
Ha már megvan, hogy hol a hiba, hogy mit is kell tennünk, hogy ezt elkerüljük, és meghatároztuk, hogy pontosan milyen cselekvést fogunk helyette végezni, nincs más dolgunk, mint elvégezni azt. Minél többször végzünk valamit, annál könnyebben és rutinszerűbben fog menni, így teljesen normális, ha az elején még rá kell beszélnünk magunkat. Azonban fontos, hogy kitartóan ragaszkodjunk a cselekvési tervhez, ismételjük azt, és adjunk elég időt magunknak ahhoz, hogy kialakulhasson egy új, célravezető szokás. Az egyszerűbb szokásokat nagyjából 18-20 napba telik felvenni, míg az összetettebbekhez, időigényesebbekhez, a korábbi rutintól nagyban eltérőekhez több idő, akár több hónap is szükséges.
Összességében a csak a jelen kényelmét néző, rövidlátó látásmódunkat egy olyan, jövőbeli problémákat láttatni tudó szemlélettel kell felváltani, amely a jelenre vetítve is megmutatja, hogy mivel is jár a jelenlegi feladatok mellőzése.
Látni kell a megoldást, nyúlni érte és meggátolni a magunkban kialakult küzdelmet, amely a jelen kényelme és a feladat elvégzése között alakult ki.
Határozd meg, mit akarsz elérni, legyél kitartó, és maradandó lesz a változás az életedben! 🫵 😘
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „LR BEAUTY A cél maga az út! Élvezzük az utat, mert az út az életünk, és csak egy van belőle! NÊMET AUTO NEMET GERMANY Halo LR st ST NÉMET VEDELEM”

Leave a Comment

Shopping Cart