Ha te is odafigyelsz arra, hogy mit eszel, biztos tudod, hogy a testünknek minőségi tápanyagokra van szüksége a mindennapi élethez. A fehérje az oly sokat emlegetett makrotápanyagok közé tartozik, hasonlóképp, mint a zsírok és a szénhidrátok. Szerkezetileg aminosavakból épül fel, húsz fajta aminosav különböző láncokba és alakzatokba rendeződve hozza létre a különböző fehérjéket.
Az aminosavak tekintetében megkülönböztetünk: – esszenciális, azaz létfontosságú aminosavakat: ezeket a szervezet nem képes előállítani, így csak táplálkozás útján vihetők be. Kilencféle esszenciális aminosav létezik: fenil-alanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin, valamint gyermekeknél a hisztidin. – nem esszenciális aminosavakat: ezeket a szervezet az elfogyasztott fehérjéből állítja elő. A teljes értékű fehérjék – amelyek állati eredetűek – húsban, halban, tejtermékekben és a tojásban találhatók meg, de növényi források is szép számmal rendelkezésre állnak. Megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a javasolt napi fehérjebevitel az egészséges felnőttek számára vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén 0,8 gramm/testtömeg kilogramm. Nehéz olyan folyamatot találni a szervezetben, amiben a fehérjék ne játszanának fontos szerepet. Az energia biztosításán túl számos funkcióban vesznek részt. A fehérjéink 30 %-kollagén, minden szövet és szerv alapvető építőanyaga, például a bőr, az inak, az ínszalagoknak van rá szüksége. A rendszeresen sportolók elsősorban az izomépítésben betöltött szerepét tartják lényegesnek, kétségtelen, hogy az izomregenerációban központi jelentőséggel bír a fehérje jelenléte. Az energiatermelő folyamatok, az immunrendszer működése, sőt, a véralvadás, az oxigén szállítása is kapcsolatban állnak a fehérjékkel, de szükséges a sejtek növekedéséhez, az enzimek, az antitestek, a hormonok előállításához, és az izmok, csontok fejlődéséhez egyaránt, így a megfelelő minőséget, mennyiséget a mindennapi táplálkozással folyamatosan biztosítani kell. A szöveti fehérjék folyamatosan lebomlanak és újjáépülnek, és mivel nem raktározódnak, ha túl alacsony a fehérjebevitel, eltűnhetnek a funkcionális fehérjék, ezt mindenképp érdemes elkerülni. Ha életmódváltás jegyében kezdünk el komolyan edzeni, biztos, hogy több fehérjét kell fogyasztanunk, mint korábban, hiszen az izomépítés jelentős fehérjefelhasználással jár. De abban az ideális esetben, ha az életmódváltásunk nemcsak az edzések beiktatásával, hanem a kontrolláltabb kalóriabevitellel is együtt jár, fokozott figyelmet kell fordítanunk a makrotápanyagok arányára, ezen belül pedig a megfelelő mennyiségű, jól hasznosuló fehérje bevitelére. Ebben kiváló társad lehet az LR Protein Italunk, a fehérje tartalmú étrend-kiegészítőnk. Támogatja az izomtömegünk fenntartását, az egészséges csontozatot, és biztosítja a szükséges, funkcionális összetevőkként hasznosuló anyagokat. Miért szeretjük tehát a Protein Italt? A Protein ital biztosítja a benne lévő öt különböző állati és növényi eredetű fehérje optimális felszívódását. Az öt fehérje összevető a következő: szójafehérje, tejsavó, kálcium-kazeinát, tejfehérje és tojásfehérje. A növényi és állati eredetű fehérjék kombinációja biztosítja a fehérjék optimális öszszetételét. Ez a kombináció kiegyensúlyozott aminosav tartalmat biztosít. Készítsd shakerben! Ha neked is annyira tetszik ez a termék, mint nekünk, látogass el a webshopomra és szerezd be az LR kedvencedet még ma! 🥰
|
|
|